توضیحات :
فرزندآوری و تربیت کودک، یکی از بزرگترین مسئولیتهایی است که میتواند روی کره زمین وجود داشته باشد است. شما به عنوان یک پدر یا مادر باید در مورد تربیت کودک خود اطلاعاتی را کسب کنید.
دنیای امروز، دورۀ بمباران اطلاعات است. اطلاعات زیادی در مورد روشهای فرزندپروری در اینترنت به اشتراک گذاشته میشوند. اما چقدر از این اطلاعات صحیح هستند و از منابع علمی و معتبری به دست آمدهاند. برای تریبت صحیح کودک خود به کدام یک از این منابع باید مراجع کرد؟
گاهی نیز، منابعی که برای تریبت کودک وجود دارند، از اعتبار علمی کافی برخوردار هستند، اما کاربرد عملی برای والدین ندارند. با توجه به اهمیت تربیت کودک، انتشارات نسل یاسان وابسته به مرکز مشاورۀ تخصصی کودک و نوجوان یاسان، تلاش کرده است تا کتابهای علمی و کاربردی را برای والدین به عنوان مرجعی برای فرزندپروری عرضه کند.
کتاب کودک من ۲ (راهنمای عملی والدین در سنین سه تا ششسالگی) دومین سری از مجموعه کتابهای فرزندپروری انتشارات “نسل یاسان” و نوشته خانم زهرا جمالی روانشناس کودک است.
این کتابها، به عنوان چراغ راه برای والدینی است که دغدغه پرورش و تربیت کودک خود را دارند. کتاب کودک من ۱، راهنمای عملی برای والدین از دوران بارداری تا سه سالگی است و در جلد دوم کودک من، به مسائلی پرداخته شده که بین ۳ تا ۶ سالگی کودک، والدین باید از آن آگاه باشند.
این کتاب دارای دو بخش رشدی( تحولی) و رفتاری میباشد. بخش تحولی آن شامل شرح ویژگیهای مهم در زمینههای رشدی، حرکتی، گفتاری، اجتماعی و شناختی در بازۀ سنی سه تا چهار، چهار تا پنج، پنج تا شش سالگی است. همچنین در پایان هر بخش چک لیستی قرار داده شده تا والدین به کمک آن بتوانند رشد فرزند خود را مورد ارزیابی قرار داده و به کمک راهکارهای تقویتی ارائه شده، به توانمندسازی کودک خود بپردازند.
در بخش رفتاری کتاب کودک من جلد۲، به مسائلی مانند فرزندپروری، بازی و توجه، دوستیابی و راهکارهای موردنیاز والدین در برخورد با این مسائل پرداخته شده است.
پیشنهاد میکنیم در کنار سری کتابهای کودک من، برای درک بیشتر از موضوع تربیت فرزند، کتاب کودک،خانواده و جهان خارج اثر ارزشمند وینی کات را نیز مطالعه کنید.
مقدمه :
نیاز کودک به خانواده، مراقب ثابت و فرزندپروری صحیح، نیازی انکارنشدنی است. تا سهسالگی به نیازهای ابتدایی کودکان مانند تغذیه، از شیر یا پوشک گرفتن و مسائل رفتاری ابتدایی توجه میشود. اما با شروع سهسالگی، کودکان آمادۀ ورود به دنیای جدیدتری میشوند. آنها اکنون آمادهاند تا به اجتماع وسیعتری ورود کنند. با گذشت زمان به غیر از مادر، با مراقبان مطمئن دیگری نیز ارتباط برقرار میکنند و میتوانند زمانهایی از والدین خود دور باشند. علاقۀ آنها به بازیهای جمعی بیشتر میشود و دوست مییابند. در این بین ممکن است مقایسه شوند و والدین ویژگیهای ظاهری و رفتاری آنها را با همسالانشان مقایسه کنند. گاهی نیز کودکان را لجباز یا ترسو میدانند و گاهی از اینکه کودکشان بهتنهایی در مهدکودک نمیماند یا با دوستانش درگیر میشود گله دارند.
لازم است بدانیم که تمامی بچههای همسنوسال ویژگیهای مشابهی ندارند. کودکان تفاوتهای ژنتیکی، خانوادگی و تربیتی زیادی دارند و تمام این عوامل میتوانند در رشد آنها تأثیرگذار باشند. از سوی دیگر، برخی رفتارها جزء جدانشدنی از تغییرات تحولی یک سن محسوب میشوند. اما بهطورکلی در هر ردۀ سنی، کودکان چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟ آیا همۀ آنها ازنظر جسمانی، اجتماعی، شناختی و… یکسان هستند؟ کدام رفتار کودک نگرانکننده و کدام رفتار بخشی از فرایند طبیعی رشد اوست؟
کتاب پیشِرو در دو بخش رشدی (تحولی) و رفتاری برای سنین سه تا شش سال نگاشته شده است. در بخش تحولی، به بیان ویژگیهای سه بازه سنی (سه تا چهار، چهار تا پنج، پنج تا شش) در زمینههای مهم رشدی، حرکتی، گفتاری، اجتماعی و شناختی میپردازیم. همچنین، در هر بخش، چکلیستی قرار داده شده است تا والدین با تکمیل آن بتوانند کودک خود را ارزیابی کرده و سپس از راهکارهای تقویتی ارائهشده جهت افزایش توانمندی فرزندشان استفاده کنند. در بخش رفتاری نیز مسائلی مانند فرزندپروری، بازی و توجه، دوستیابی و راهکارهای موردنیاز والدین در برخورد با این مسائل ارائه شده است.